Χαιρετισμός του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σταύρου Ελ. Καλογιάννη στην ημερίδα του Συνδέσμου Αποφοίτων Γυμνασίου – Λυκείου Κόνιτσας

Στην κατηγορία: 
11-08-2012

 

Κυρίες και κύριοι,

Ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση του Συνδέσμου Αποφοίτων Γυμνασίου – Λυκείου Κόνιτσας.

Ημερίδες όπως η σημερινή, με εξειδικευμένη θεματολογία και υψηλού επιπέδου εισηγητές είναι πολύ χρήσιμες.

Επιτρέψτε μου να κάνω μία αναφορά σε ορισμένα έργα υποδομής και ανάπτυξης που αφορούν το Νομό μας και ειδικότερα τον Δήμο Κόνιτσας.

Ø Ιόνια οδός

Αυτός ο κλειστός αυτοκινητόδρομος από το Αντίρριο μέχρι τα Ιωάννινα κατασκευάζεται με σύμβαση παραχώρησης, που κυρώθηκε από τη Βουλή το 2007.

Στην Ήπειρο οι εργασίες έχουν σταματήσει από το φθινόπωρο του 2010. Παράλληλα το Υπ. Υποδομών καθυστέρησε πολύ την προηγούμενη διετία στην λήψη αποφάσεων για σοβαρά τεχνικά προβλήματα σε ορισμένα τμήματα του έργου (π.χ: στην οριστική χάραξη του τμήματος Αντίρριο – Ευηνοχώρι).

Σήμερα καταβάλλονται συντονισμένες ενέργειες για την απεμπλοκή των τεσσάρων συμβάσεων παραχώρησης.

Επισημαίνεται ότι ο πολύτιμος χρόνος που χάθηκε την τελευταία διετία, δυστυχώς, λειτουργεί εις βάρος των έργων αυτών.

Ø Οδικός άξονας Ιωάννινα – Καλπάκι – Κακαβιά

Καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ξεκινήσουν οι εργασίες του οδικού αυτού άξονα, μήκους περίπου 70 χλμ, που αποτελεί συνέχεια της Ιόνιας οδού και ανοίγει νέους ορίζοντες για την περαιτέρω ανάπτυξη του βορείου τμήματος του Νομού (Κόνιτσα, Πωγώνι) και για τη σύνδεση της Ηπείρου με τα νοτιανατολικά Βαλκάνια.

Το έργο έχει ωριμότητα μελετητική από το 2009. Όμως, όπως γνωρίζετε, η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του 2009 επιβάλει την εκπόνηση πρόσθετων μελετών.

Εξετάζουμε κάθε δυνατή λύση, ώστε να ενσωματωθούν οι μελέτες αυτές σε μία μελλοντική εργολαβία, για να προχωρήσει το έργο.

Τα πρόβλημα είναι ότι οι χρονικές προθεσμίες που τίθενται από το ΕΣΠΑ είναι εξαιρετικά πιεστικές.

Ø Οδικός άξονας Καλπάκι – Κόνιτσα

Το 2009 είχαμε εντάξει τη μελέτη αυτού του οδικού άξονα στο ΠΔΕ (ενάριθμο έργο). Επί τρία χρόνια δεν κινήθηκε το θέμα.

Καταβάλλουμε προσπάθεια και για την προώθηση αυτών των μελετών, που θα διευκολύνουν την πρόσβαση σε ολόκληρο τον Δήμο Κόνιτσας.

Ø Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη Κόνιτσας – Δούσκου (Πωγώνι)

Η μελέτη είναι έτοιμη από το καλοκαίρι του 2009. Δυστυχώς δεν έχει θεσμοθετηθεί ακόμα από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η θεσμοθέτησή της, η οποία έχει μηδενικό κόστος, μπορεί να δώσει ώθηση στην αειφόρο ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής Πωγωνίου και Κόνιτσας.

Ø Αρδευτικό έργο κάμπου Κόνιτσας

Η προέγκριση δημοπράτησης του έργου: «Αλλαγή του τρόπου άρδευσης στον κάμπο Κόνιτσας», προϋπολογισμού 12,87 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), δόθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στις 18 Απριλίου 2012 και αναμένεται η δημοσίευση της διακήρυξης δημοπράτησής του εντός του προσεχούς Σεπτεμβρίου, ώστε μέχρι τον Νοέμβριο να ανατεθεί το έργο.

Κυρίες και κύριοι,

Η χώρα μας διέρχεται την πιο δύσκολη περίοδο των τελευταίων 50 ετών.

Αισιοδοξώ ότι με σκληρή και συντονισμένη δουλειά απ’ όλους μας, η χώρα μπορεί να ξαναβρεί το δρόμο της ανάπτυξης, στο πλαίσιο πάντα της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας και της ζώνης του ευρώ.

Σας ευχαριστώ.