Δευτερολογία του Σταύρου Ελ. Καλογιάννη στη συζήτηση επί του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού 2014

Στην κατηγορία: 
14-10-2013

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση επί του προσχεδίου του Kρατικού Προϋπολογισμού του 2014.

Άκουσα με προσοχή τους γενικούς και ειδικούς εισηγητές όλων των κομμάτων.

Δόθηκαν και εξηγήσεις από τον κ. Υπουργό για θέματα που τέθηκαν, όπως για την Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, που αναφέρεται σε δημοσιονομικό κενό ύψους 11 δις ευρώ έως το 2015.

Έγινε σαφές ότι δεν είναι αυτό το δημοσιονομικό κενό που υπολογίζεται στο πλαίσιο του Προγράμματος.

Στο Πρόγραμμα, δημοσιονομικό κενό είναι η απόκλιση μεταξύ του προβλεπόμενου δημοσιονομικού αποτελέσματος και των στόχων που έχουν τεθεί. Δεν έχει σχέση λοιπόν με αυτό που αναφέρει η Έκθεση.

Δυστυχώς η αντιπολίτευση δεν βρήκε ούτε ένα θετικό σημείο στον Προϋπολογισμό.

Ούτε καν το γεγονός ότι για πρώτη φορά η χώρα, με τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, θα παρουσιάσει στο τέλος του 2013 πλεόνασμα 340 εκατ. ευρώ.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησε ευθέως την ύπαρξη πλεονάσματος και τη βιωσιμότητά του.

Επισημαίνω όμως ότι την ύπαρξη πλεονάσματος επιβεβαίωσαν και το ΔΝΤ δια της κας Λαγκάρντ σε διορθωτικές δηλώσεις της προχθές και ο Επίτροπος Όλι Ρεν.

Όλοι οι εισηγητές της αντιπολίτευσης, σε γενικές γραμμές, αναφέρθηκαν με μελανά χρώματα για το προσχέδιο. Είναι όμως πράγματι έτσι η κατάσταση;

Όπως ανέφερα και στην αρχική μου εισήγηση, την περασμένη Πέμπτη, υπάρχουν πράγματι σοβαρά προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν από την Κυβέρνηση, για να κινηθεί η πραγματική οικονομία, όπως είναι:

-η αντιμετώπιση της παραοικονομίας, η εξασφάλιση ρευστότητας στην αγορά, η εφαρμογή μέτρων για την άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας, ιδίως της μακροχρόνιας.

Αλλά τα θέματα αυτά συνδέονται και με τη νοοτροπία μας, τον τρόπο ζωής μας και δεν μπορούν να αλλάξουν από τη μία ημέρα στην άλλη.

Πράγματι υπάρχουν καθυστερήσεις σε ορισμένους τομείς, όπως στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και στην προώθηση των αποκρατικοποιήσεων.

Όμως θα πρέπει να εκτιμήσουμε και τις αντιδράσεις επ’ αυτών, όσων παραμένουν σφιχταγκαλιασμένοι με την κρατική ιδιοκτησία και – προφανώς – με τα μικρά και μεγάλα συμφέροντά τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ», η οποία ιδιωτικοποιήθηκε πέρυσι, και φέτος ο ΣΥΡΙΖΑ και τα Κόμματα της αριστεράς ζητάνε να ξαναγίνει η βιομηχανία «προσωρινά» κρατική!

Αυτή είναι η θέση σας; Να κρατικοποιείται ό,τι έχει περάσει στον ιδιωτικό τομέα;

Αλήθεια, πιστεύει κανείς σε αυτήν την αίθουσα ότι αυτός πρέπει να είναι ο ρόλος του Κράτους, στον 21ο αιώνα;

Θα ήθελα να τοποθετηθεί ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ επί του θέματος.

Εντύπωση προκαλεί επίσης ότι η αντιπολίτευση απέφυγε να κάνει έστω και μία στοιχειώδη αναφορά στα εξαιρετικά αποτελέσματα ορισμένων κλάδων της οικονομίας την φετινή χρονιά, όπως ο τουρισμός και η ψηφιακή τεχνολογία:

  1. Στον τουρισμό έχουμε επιβεβαιωμένες 17,5 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις, αριθμό – ρεκόρ και άμεσα έσοδα 11,5 δις ευρώ. Τα νησιά μας είναι και τον Οκτώβριο γεμάτα από τουρίστες.
  2. Στην ψηφιακή τεχνολογία οι παγκόσμιοι κολοσσοί όπως η SAP και η HUAWEI, εγκαθιστούν κέντρα ερευνών και logistics στην χώρα μας, δημιουργώντας χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Μόλις προχθές ο πρόεδρος της Google κ. Έρικ Σμιντ δήλωσε ότι «η αντιπροσωπεία μας εδώ στην Αθήνα είναι από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στον κόσμο» και αναγνώρισε ότι μπορεί να «γίνει η Ελλάδα η «Μέκκα» της υψηλής τεχνολογίας».

Ακόμα, ο Πρόεδρος του κινέζικου κολοσσού ZTE κ. Χου Γουέι Γκι ανακοίνωσε ότι η εταιρεία του ξεκινάει το 2014 τη λειτουργία ενός κέντρου εφοδιαστικής αλυσίδας στον Πειραιά και ενός κέντρου συντήρησης ηλεκτρονικών συσκευών στην Αττική, δημιουργώντας παράλληλα 400 - 600 νέες θέσεις εργασίας.

Αγνοείτε, κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης, όλα αυτά τα ιδιαιτέρως σημαντικά για την εθνική μας οικονομία γεγονότα;

Δεν σας ενδιαφέρουν;

Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι στην οικονομία τα μεγέθη είναι συγκρίσιμα. Από ύφεση -6,5% το 2012 φθάσαμε στο -4% το 2013 και ίσως πάμε χαμηλότερα. Το 2014 θα έχουμε ανάπτυξη 0,6%.

Υπάρχει αντίστοιχο παράδειγμα χώρας που να έχει αλλάξει ο ρυθμός ανάπτυξής της κατά 7-7,5% σε δύο χρόνια;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας πριν από την κρίση στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στην κατανάλωση, με αποτέλεσμα την διάβρωση του παραγωγικού ιστού της χώρας, την μείωση της ανταγωνιστικότητας και την ραγδαία αύξηση του ελλείμματος εξωτερικών συναλλαγών.

Βασική προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά είναι η αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου, η οποία θα επιτευχθεί με τη βελτίωση της παραγωγικότητας, την προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση των εξαγωγών.

Οι πρώτες ενδείξεις για έξοδο της χώρας από την κρίση είναι ορατές. Ουδείς ισχυρίστηκε ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο για εφησυχασμό.

Όμως με σκληρή δουλειά, προσηλωμένοι στο στόχο μας και στην Ευρωζώνη και με τη βοήθεια των ευρωπαίων εταίρων μας, καθώς μάλιστα αναλαμβάνουμε την Προεδρία της ΕΕ από 1ης Ιανουαρίου 2014, θα τα καταφέρουμε.