Ερωτήσεις

Ερώτηση Σταύρου Ελ. Καλογιάννη με θέμα τα μέτρα ενίσχυσης όσων επιστρέφουν στην επαρχία

16-12-2014

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών αποτέλεσε αφορμή για την επιστροφή στα χωριά πολλών εξ όσων έχουν πληγεί, στα μεγάλα αστικά κέντρα, από την ανεργία και την οικονομική δυσπραγία.

Μεγάλο μέρος όσων μετοικούν, επιχειρεί κυρίως την αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων κτισμάτων για παραγωγικές δραστηριότητες ή την αξιοποίηση των οικογενειακών κτημάτων τους.

Κατόπιν αυτών και δεδομένου ότι παλαιότερη Ερώτησή μου για το ίδιο θέμα (υπ’ αριθ. πρωτ.: 4556/13.11.2014) δεν απαντήθηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης,

 

Ερώτηση Σταύρου Ελ. Καλογιάννη με θέμα τη λειτουργία του Πολυδύναμου Κέντρου στο Νοσοκομείο Γ. Χατζηκώστα Ιωαννίνων

16-12-2014

Προς τον Υπουργό Υγείας

Το «Πολυδύναμο Κέντρο για την αντιμετώπιση αλκοολικών και της κρίσης των χρηστών ναρκωτικών», προϋπολογισμού 8 εκατομμυρίων ευρώ, βρίσκεται υπό ολοκλήρωση, με Φορέα την εταιρεία Κτιριακές Υποδομές ΑΕ.

Με προηγούμενη Ερώτησή μου (υπ’ αριθ. πρωτ.: 4245/2014) προς τους Υπουργούς Υποδομών και Υγείας, είχα θέσει το θέμα της καθυστέρησης λειτουργίας του Πολυδύναμου Κέντρου στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων Γ. Χατζηκώστα καθ ’όσον εκκρεμεί ο διαγωνισμός για την προμήθεια του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Ερώτηση Σταύρου Ελ. Καλογιάννη με θέμα τη συμμετοχή της Ελλάδας στο «πακέτο Γιούνκερ» για την ενίσχυση των επενδύσεων στην ΕΕ

11-12-2014

Προς τους Υπουργούς:

  1. Οικονομικών
  2. Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
  3. Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Στην Ευρώπη συζητείται και προετοιμάζεται το νέο «πακέτο Γιούνκερ», εκτιμώμενου προϋπολογισμού 300 δις ευρώ, για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, το οποίο θα ανακοινωθεί πριν τα Χριστούγεννα.

Η κατανομή των προτάσεων για επενδύσεις προβλέπει ποσοστό 29% του προϋπολογισμού για τον τομέα της ενέργειας, 20% για την καινοτομία και ψηφιακή τεχνολογία, 15% για τουρισμό, εκπαίδευση και μικρότερο ποσοστό για άλλους κλάδους.

Ερώτηση Σταύρου Ελ. Καλογιάννη με θέμα τη περιβαλλοντική αποκατάσταση του παλαιού αεροδρομίου Ελληνικού

10-12-2014

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Με προηγούμενη Ερώτησή μου που συνοδευόταν από Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων (υπ’ αριθ. πρωτ.: 3860/424/2014) είχα θέσει το θέμα της ρύπανσης του παλαιού αεροδρομίου Ελληνικού, το οποίο μετά από δεκαετίες χρήσης του ως χώρου εγκαταστάσεων αεροπορικών μεταφορών πρόκειται σήμερα να αξιοποιηθεί για οικιστική, τουριστική και πολιτιστική χρήση.

Στην απάντησή του ο Υπουργός Περιβάλλοντος επισύναψε έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (αριθ. πρωτ.: 175982/10.11.2014) στο οποίο αναφέρεται ότι «… μέχρι τώρα δεν έχει υποβληθεί στην ΕΥΠΕ τεχνική έκθεση για την κατάσταση του εδάφους στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού, ούτε σχετικό σχέδιο αποκατάστασης».

Ερώτηση Σταύρου Ελ. Καλογιάννη με θέμα τη διαχείριση αστικών αποβλήτων και εφαρμογή της σχετικής Οδηγίας 2008/98/EK

27-11-2014

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Το θέμα της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων και της ανακύκλωσης στη χώρα μας συνεχίζει να παρουσιάζει προβλήματα και δυσκολίες στην εφαρμογή του.

Παρά την πρόοδο που έχει συντελεσθεί σε επιμέρους ζητήματα, υπάρχουν ακόμα θέματα που πρέπει να προωθηθούν και να επιλυθούν το συντομότερο δυνατόν, λόγω και των πιέσεων που ασκούνται από αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Κατόπιν αυτών,

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

Ερώτηση Σταύρου Ελ. Καλογιάννη με θέμα τα μέτρα ενίσχυσης όσων επιστρέφουν στην επαρχία

13-11-2014

Προς τους Υπουργούς:

  1. Εσωτερικών
  2. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών αποτέλεσε αφορμή για την επιστροφή στα χωριά πολλών εξ όσων έχουν πληγεί, στα μεγάλα αστικά κέντρα, από την ανεργία και την οικονομική δυσπραγία.

Μεγάλο μέρος όσων μετοικούν, επιχειρεί κυρίως την αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων κτισμάτων, τον εκσυγχρονισμό παλαιών, ή την αξιοποίηση των οικογενειακών κτημάτων τους.

Κατόπιν αυτών,

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

Ερώτηση Σταύρου Ελ. Καλογιάννη με θέμα την ένταξη του έργου Ιωάννινα – Καλπάκι – Κακαβιά στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ώστε να δημοπρατηθεί και, παράλληλα, να επισπευστεί η ένταξή του στο ΣΕΣ (2014 – 2020), όπως έγινε και για τον άξονα Πάτρα - Πύργος

06-11-2014

Προς τους Υπουργούς:

  1. Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
  2. Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων

 

Με προηγούμενη Ερώτησή μου (υπ’ αριθ. πρωτ.: 3481/2014) είχα θέσει το θέμα της ένταξης του έργου Ιωάννινα – Καλπάκι – Κακαβιά στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ώστε να δημοπρατηθεί, όπως αντίστοιχα έγινε και για τον άξονα Πάτρα – Πύργος.

Στην απάντησή του ο Υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ουσιαστικά αναρμόδιος, παραπέμποντας το έργο Ιωάννινα – Καλπάκι – Κακαβιά στο Υπουργείο Υποδομών.

Ερώτηση Σταύρου Ελ. Καλογιάννη με θέμα τη λειτουργία του Πολυδύναμου Κέντρου στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων Γ. Χατζηκώστα

04-11-2014

Προς τους Υπουργούς:

  1. Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
  2. Υγείας

 

Το «Πολυδύναμο Κέντρο για την αντιμετώπιση αλκοολικών και της κρίσης των χρηστών ναρκωτικών», προϋπολογισμού 8 εκατομμυρίων ευρώ, βρίσκεται υπό ολοκλήρωση, με Φορέα την εταιρεία Κτιριακές Υποδομές ΑΕ.

Απομένουν οι διαγωνισμοί για να ολοκληρωθεί η προμήθεια του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και η ενεργειακή αναβάθμιση του Κέντρου, ώστε να ακολουθήσει η στελέχωσή του και να τεθεί σε λειτουργία.

Ερώτηση Σταύρου Ελ. Καλογιάννη με θέμα τη στασιμότητα στο θέμα της αναζήτησης, εκταφής και ενταφιασμού των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτικών κατά τον πόλεμο του ’40

30-10-2014

Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας

 

Προχθές γιορτάσαμε σε όλη τη χώρα το έπος του ‘40. Όμως παραμένει σε εκκρεμότητα ένα ζήτημα μείζονος εθνικού και ηθικού ενδιαφέροντος: η αναζήτηση, η εκταφή και ο ενταφιασμός των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτικών κατά την διάρκεια του ελληνοαλβανικού πολέμου.

Τον περασμένο Ιούνιο είχα καταθέσει στη Βουλή Αναφορά (υπ’ αριθ. πρωτ.: 154/2014) για το θέμα, προς τους αρμόδιους Υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας.

Ερώτηση Σταύρου Ελ. Καλογιάννη με θέμα τα σοβαρά προβλήματα στο εκπαιδευτικό μας σύστημα

30-10-2014

Προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Η μέση εκπαίδευση στη χώρα μας, όπως αντικατοπτρίζεται στην επίδοση των μαθητών των δημοσίων λυκείων στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, είναι κατ’ ευφημισμόν μέτρια!

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, ποσοστό 94% του συνόλου των υποψηφίων των δημόσιων Γενικών Λυκείων είχε εφέτος βαθμό πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά μέσο όρο 12,2 (!) και μάλιστα σε μια χρονιά που κατεγράφη αύξηση των βάσεων εισαγωγής.

Σελίδες

Εγγραφή στο Ερωτήσεις