Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων εν' όψει της νέας επισκεψής του στα Ιωάννινα

Στην κατηγορία: 
19-09-2014

Αξιότιμο κύριο

Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Ιωάννινα, 19.09.2014

 

    

 

Θέμα:

 

Εκκρεμή θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Υποδομών στα Ιωάννινα

Σχετ:

Η από 19.06.2014 επιστολή μου

       

Κύριε Υπουργέ,

Με αφορμή τη νέα επίσκεψή σας στα Ιωάννινα, σας ενημερώνω συνοπτικά για τις πλέον σοβαρές εκκρεμότητες αρμοδιότητας του Υπουργείου Υποδομών, που αφορούν στο νομό Ιωαννίνων.

  • Ιόνια οδός και Ε-65:. Όπως επεσήμανα και στην από 19/06 επιστολή μου, για να έχουμε πλήρη ανάπτυξη των εργοταξίων καθ’ όλο το μήκος των δύο αυτοκινητοδρόμων και να ολοκληρωθούν εγκαίρως τα έργα, πρέπει:
  • για την Ιόνια οδό, να μεταφερθούν οι εγκαταστάσεις του στρατοπέδου «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ», που βρίσκεται στη θέση «Αβγό», και να εγκριθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση για το εν λόγω τμήμα,
  • για τον Ε-65, να οριστικοποιηθεί η χάραξη του τμήματος μετά τα Τρίκαλα, ώστε ο αυτοκινητόδρομος να συναντήσει την Εγνατία οδό όσο το δυνατό πλησιέστερα των Ιωαννίνων.

Από πολύ πρόσφατη απάντηση του Υπουργείου Εθνική Άμυνας (έγγραφο Φ.900α/179/14012/09.09.2014, συνημμένο) προκύπτει ότι το στρατόπεδο παραμένει ενεργό και θα χρειαστεί ακόμα αρκετός χρόνος για να μεταφερθούν οι εγκαταστάσεις του. Συνεπώς, δεν θα είναι εφικτό να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για την ολοκλήρωση της Ιόνιας οδού (12ος/2015), με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

  • Οδικός άξονας Ιωάννινα – Καλπάκι – Κακαβιά: Ο οδικός αυτός άξονας, ο οποίος αποτελεί σημαντικό έργο υποδομής τόσο για το νομό Ιωαννίνων όσο και για την χώρα μας, καθώς ανήκει στο διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών (βασικός κορμός), θα δώσει μεγάλη ώθηση και στην διασυνοριακή συνεργασία. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 230.000.000 €.

Δυστυχώς δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα ενέργεια εντάξεώς του στο νέο ΕΣΠΑ.

  • Αεροδρόμιο Ιωαννίνων: Το 2013, είχε αποφασιστεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών, αντί της κατασκευής νέου κτιρίου αεροσταθμού εμβαδού 10.400 τμ, η αξιοποίηση του υπάρχοντος αεροσταθμού, με παράλληλη αναβάθμισή του και η προσθήκη νέου κτιρίου με υπόγειο για τις μηχανολογικές εγκαταστάσεις, δηλαδή νέος αεροσταθμός συνολικής επιφάνειας 3.500 τμ. περίπου.

Ο προϋπολογισμός των υπολειπόμενων εργασιών της νέας πρότασης εκτιμάται σε 8 εκατ. €, έναντι των 21 εκατ. € της αρχικής πρότασης.

Το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί για την ολοκλήρωση των τροποποιημένων μελετών ήταν ο Σεπτέμβριος 2013. Δυστυχώς υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση, ήδη ενός έτους, στην έγκριση των μελετών και την έκδοση της νέας οικοδομικής άδειας του αεροσταθμού. Πρέπει να εγκριθούν οι μελέτες το συντομώτερο δυνατό και να εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του, ώστε να ολοκληρωθούν τα έργα στο αεροδρόμιο.

  • Τραμ Ιωαννίνων: Με την από αρ. πρωτ. 406/25.07.2013 επιστολή μου σας έχω ενημερώσει για την προοπτική κατασκευής και λειτουργίας τραμ στα Ιωάννινα και για τις ενέργειές μου επί του θέματος.

Στους βασικούς άξονες αναπτυξιακής στρατηγικής της νέας προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020, περιλαμβάνεται η κατασκευή και συμπλήρωση των δικτύων υποδομών, ειδικότερα δε των ενεργειακά και περιβαλλοντικά βιώσιμων μεταφορών, με έμφαση στις αστικές περιοχές.

 

Στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, βάσει της μελέτης του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων (ΡΣΙ), έχουν σχεδιαστεί από το 2009 οι βασικές γραμμές ενός δικτύου τραμ. Στη συνέχεια, η Περιφέρεια Ηπείρου εκπόνησε μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας για την κατασκευή και λειτουργία τραμ στα Ιωάννινα.

Σας έχω ήδη διαβιβάσει τη μελέτη σκοπιμότητας, απόσπασμα της μελέτης του ΡΣΙ και οριζοντιογραφία του έργου. Τα ίδια έγγραφα και σχέδια έχω καταθέσει και στην Αττικό Μετρό ΑΕ, έχω επικοινωνήσει επανειλημμένα με τον Πρόεδρό της και εκκρεμεί ο ορισμός συνάντησής μας. Παρακαλώ για τις ενέργειές σας ώστε να χρηματοδοτηθεί η μελέτη του τραμ.

  • Έργα που χρηματοδοτούνται από το ΤΕΟ: Μετά την απόφαση κατάργησης του ΤΕΟ και καθώς οι σχετικές διαδικασίες ώστε να περάσουν τα χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο έργα στο Υπουργείο Υποδομών δεν έχουν ολοκληρωθεί, δημιουργήθηκαν το τελευταίο εξάμηνο σοβαρά προβλήματα με την υλοποίηση αυτών των έργων σε ολόκληρη τη χώρα. Παρακαλώ για τις ενέργειές σας ώστε να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες και να συνεχίσει η κατασκευή των χρηματοδοτούμενων από το ΤΕΟ έργων, που αφορούν ουσιαστικά στην συντήρηση και αποκατάσταση του εθνικού οδικού δικτύου.

Είμαι στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω συνεργασία.

Με εκτίμηση

Σταύρος Ελ. Καλογιάννης

 

Προβολή Αρχείου :