Επιστολή προς την εφημερίδα "Καθημερινή" με θέμα την Τέχνη στους δημόσιου χώρους

Στην κατηγορία: 
24-09-2014

Προς την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»

Υπ’ όψιν κ. Αλ. Παπαχελά

Διευθυντή

 

Ιωάννινα, 24.09.2014

Κύριε Διευθυντά,

Στην «Καθημερινή» του περασμένου Σαββάτου (20/09), δημοσιεύθηκε άρθρο της κυρίας Στέλλας Μπολωνάκη με τίτλο «Τέχνη και δημόσιος χώρος στην Ελλάδα, ένα ανεξερεύνητο πεδίο», το οποίο αφορούσε το πρόγραμμα «1% για την τέχνη». Πρόκειται για μία πρόταση με σκοπό την προώθηση της τέχνης σε συνδυασμό με την ανάδειξη δημοσίων κτιρίων σε αστικές περιοχές.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα αφορά την διάθεση ποσού που αντιστοιχεί στο 1% εκ του προϋπολογισθέντος κόστους κατασκευής κάθε νέου δημόσιου κτιρίου, για την τέχνη και τον πολιτισμό. Στο πρόγραμμα αυτό εμπλέκονται καλλιτέχνες (γλύπτες, ζωγράφοι, χαράκτες), αρχιτέκτονες, τοπογράφοι, πολιτικοί μηχανικοί, πολεοδόμοι. Έχει δε εφαρμοστεί επιτυχώς εδώ και δεκαετίες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ.

Είχα ζητήσει την εφαρμογή του προγράμματος αυτού από το Υπουργείο Πολιτισμού με Ερώτησή μου στη Βουλή (υπ’ αρ. πρωτ. 8225/20.05.2014, συνημμένη), αλλά δυστυχώς ο τότε Υπουργός δεν απάντησε.

Επανήλθα, προ τριμήνου, με επιστολή μου (συνημμένη) προς το νέο Υπουργό Πολιτισμού κ. Τασούλα, ο οποίος με ενημέρωσε ότι βρήκε την πρόταση ενδιαφέρουσα και θα την προωθήσει.

Καθώς τώρα ξεκινάει η υλοποίηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ (2014 – 2020) και θα χρηματοδοτηθεί η κατασκευή διαφόρων κτιρίων, είναι σημαντικό η Πολιτεία να εφαρμόσει το πρόγραμμα αυτό, ώστε τα δημόσια κτίρια και ο περιβάλλων αυτά χώρος να εμπλουτιστούν με έργα τέχνης και, παράλληλα, να αναβαθμιστούν πολιτισμικά και αισθητικά οι αστικές περιοχές, χωρίς πρόσθετο κόστος.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Σταύρος Ελ. Καλογιάννης

Προβολή Αρχείου :