Επιστολή προς την εφημερίδα "Ηπειρωτικός Αγών" με θέμα το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων

Στην κατηγορία: 
17-10-2014

Προς την

Εφημερίδα «Ηπειρωτικός Αγών»

Υπ’ όψιν κ. Θύμιου Τζάλλα

Διευθυντή

Αθήνα, 17.10.2014

Κύριε Διευθυντά,

Στη σημερινή «Τσιμπίδα», η συνεργάτης σας κυρία Βαρβάρα Αγγέλη σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις για το Ρυθμιστικό Ιωαννίνων, με τίτλο «Σιωπή για το Ρυθμιστικό», μου καταλογίζει ευθύνες γιατί «…ναι μεν έβαλα μπρος το Ρυθμιστικό, αλλά το «έτρεξα» προς την κατεύθυνση που ήθελα ο ίδιος και όχι οι μελετητές, με αποτέλεσμα να υπάρξει τελικά μεγάλη καθυστέρηση»!!!

Κύριε Διευθυντά έχει εξαντληθεί κάθε όριο υπομονής μου, διαβάζοντας τόσο αβάσιμα σχόλια, που είναι άγνωστο τι εξυπηρετούν.

Υπενθυμίζω ότι:

  • Ο μόνος που είχε ασχοληθεί με Ρυθμιστικό Σχέδιο για τα Ιωάννινα ήταν ο σπουδαίος Κωνσταντίνος Δοξιάδης, στις αρχές της δεκαετίας του 1960!
  • Πενήντα χρόνια μετά, δεν «έβαλα μπρος» απλώς το Ρυθμιστικό, όπως ισχυρίζεται η κα Αγγέλη, αλλά -πιστεύοντας στη χρησιμότητά του - ξεκινήσαμε στο, τότε, ΥΠΕΧΩΔΕ από το μηδέν και παρέδωσα έτοιμο Ρυθμιστικό Σχέδιο. Συγκεκριμένα:

(α) Εκπονήσαμε και ενέκρινα τις προδιαγραφές του Ρυθμιστικού (ΥΑ 44357/2005), εξασφάλισα την χρηματοδότηση της μελέτης (ΕΠΠΕΡΑΑ), κάναμε διεθνή διαγωνισμό, ανατέθηκε το 2007 η μελέτη (μετά από ενστάσεις που κατέπεσαν στο ΣτΕ), η οποία εκπονήθηκε και ολοκληρώθηκε εντός διετίας, σε δύο στάδια, και εστάλη από το ΥΠΕΧΩΔΕ σε σαράντα (40) Φορείς για τελική δημόσια διαβούλευση, τον Ιούνιο του 2009. Παράλληλα ιδρύσαμε τον Οργανισμό του Ρυθμιστικού Ιωαννίνων με Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ Δ’ 377/2009). Όλα αυτά η κα Αγγέλη τα περιγράφει με τη φράση «έβαλα μπρος το Ρυθμιστικό»!!!

(β) Δεν «έτρεξα το Ρυθμιστικό Σχέδιο όπως ήθελα», όπως ισχυρίζεται η κα Αγγέλη, ούτε κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό. Ούτε βεβαίως εκπονείται πουθενά στον κόσμο μελέτη «όπως θέλουν οι μελετητές»!!! Υπονοεί, ίσως, η συνεργάτης σας ότι η επιβλέπουσα Υπηρεσία (Δ/νση Πολεοδομικού Σχεδιασμού) του Υπουργείου έκανε αυτό που όφειλε: προέβη σε παρατηρήσεις επί του κειμένου των μελετητών, όπως γίνεται για κάθε μελέτη που εκπονείται από το Δημόσιο! Ορισμένες προτάσεις των Φορέων από την διαβούλευση και οι παρατηρήσεις της Υπηρεσίας ενσωματώθηκαν στο κείμενο του Ρυθμιστικού. Η ίδια ακριβώς διαδικασία ακολουθήθηκε για όλα τα Ρυθμιστικά που εκπονούνταν εκείνη την εποχή: της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, του Βόλου και του Ηρακλείου.

Τον Οκτώβριο του 2009 ανέλαβε η «πράσινη» Κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου, με Υπουργό Περιβάλλοντος την «πράσινη» κα Μπιρμπίλη (αλήθεια, τη θυμάστε;).

Εάν ίσχυαν κατ’ ελάχιστον όσα ισχυρίζεται η κα Αγγέλη, μπορούσε κάλλιστα η «πράσινη» Υπουργός (και όσοι άλλοι Υπουργοί ακολούθησαν) να αλλάξει ό,τι ήθελε και στις διαδικασίες και στην μελέτη. Αντ’ αυτού στη Βουλή:

  • Στις 29 Δεκεμβρίου 2009 η κα Μπιρμπίλη με ενημέρωνε εγγράφως ότι «μόλις γνωμοδοτήσουν οι Φορείς το Ρυθμιστικό Σχέδιο θα τεθεί στο Κεντρικό ΣΧΟΠ προκειμένου να προωθήσει την έγκριση του Προεδρικού Διατάγματος».
  • Στις 4 Μαρτίου 2010 ο τότε Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Μωραΐτης με ενημέρωνε εγγράφως ότι «όταν ολοκληρωθεί η επεξεργασία των γνωμοδοτήσεων των Φορέων η Δ/νση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ θα προχωρήσει σε κατάρτιση σχεδίου Π.Δ.».
  • Την 1η Ιουλίου 2010 ο ίδιος Υφυπουργός με διαβεβαίωνε ότι «έχει ήδη ξεκινήσει η σύνταξη του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος από την αρμόδια Διεύθυνση» και ότι «το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος θα ολοκληρωθεί μέσα στους θερινούς μήνες» (προφανώς του 2010!).
  • Τον Οκτώβριο 2010 ο ίδιος Υφυπουργός βεβαίωσε τον τότε Δήμαρχο Ιωαννίνων ότι «μέχρι τέλους του 2010 θα έχει ολοκληρωθεί το Ρυθμιστικό, κάτι που θα επιτρέψει την επέκταση του σχεδίου πόλεως σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο».
  • Τον Μάρτιο 2011, το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε ότι στο «τέλος Μαΐου 2011» θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία του σχεδίου Π.Δ. του Ρυθμιστικού! Εν τω μεταξύ καταργήθηκε ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Ιωαννίνων!
  • Ως αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών, αμέσως μόλις ανέλαβα τα καθήκοντά μου τον Ιούνιο 2012, έστειλα επιστολή στον αν. Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Καλαφάτη (υπ’ αρ. πρωτ. 11193/24.07.2012), με την οποία ζητούσα να κινηθεί αμέσως η διαδικασία θεσμοθέτησης του Ρυθμιστικού. Τον Απρίλιο του 2013 έστειλα και νέα επιστολή (υπ’ αρ. πρωτ. 11632/08.04.2013) ενώ συναντήθηκα επανειλημμένα μαζί του για το θέμα. Ουδεμία απάντηση έλαβα από τον Υπουργό.

Μόνον ο Γ.Γ. του Υπουργείου κ. Αλεξιάδης μου απάντησε στις 19 Απριλίου 2013 (υπ’ αρ. πρωτ. 1835/2013) ότι : «Από το ΥΠΕΚΑ προωθείται η θεσμοθέτηση ενός ενιαίου Προεδρικού Διατάγματος στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται το Ρυθμιστικό Σχέδιο των Ιωαννίνων με το Διάταγμα προστασίας της λίμνης Παμβώτιδας. Το πιλοτικό αυτό Διάταγμα, βρίσκεται σε τελική επεξεργασία προκειμένου να γίνει η προώθηση της θεσμοθέτησης του».

  • Στις 3 Ιουλίου 2014 ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Μανιάτης με διαβεβαίωνε στη Βουλή ότι «για το Π.Δ. του Ρυθμιστικού με ενημέρωσαν ότι σε λίγες μέρες ολοκληρώνεται η μελέτη στρατηγικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων». Οι προχθεσινές ανακοινώσεις του κ. Μανιάτη στα Ιωάννινα, ακύρωσαν τα λεγόμενά του στη Βουλή.

Κύριε Διευθυντά,

Δεν υπάρχει Υπουργός, είτε «πράσινος», είτε επί Κυβερνήσεως Παπαδήμου, είτε επί Κυβερνήσεων Αντώνη Σαμαρά, που να έθεσε ποτέ θέμα «τρεξίματος» της μελέτης του Ρυθμιστικού στην κατεύθυνση που ήθελα εγώ και καθυστέρησής του εξ αιτίας αυτού του ανύπαρκτου λόγου!

Μετά από όλα αυτά αναρωτιέμαι: Σε ποια στοιχεία στηρίζει η κα Αγγέλη, με τέτοια απίστευτη ευκολία, το σχόλιό της και αποδίδει σε μένα τις τεράστιες καθυστερήσεις στο Ρυθμιστικό;

Το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων (όπως και τα Ρυθμιστικά όλων των άλλων μεγάλων πόλεων) δεν προωθείται διότι ουδείς Υπουργός Περιβάλλοντος από τον Οκτώβριο 2009 μέχρι σήμερα, είχε την βούληση να ασχοληθεί σε βάθος με το θέμα, όπως έκανα εγώ με τους συνεργάτες μου στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

Αυτή είναι η αλήθεια και όχι τα παραμύθια που εκστομίζονται ανεύθυνα.

Οι συμπολίτες μας δεν είναι αφελείς. Ίσως να μην γνωρίζουν τις –πολύπλοκες– διαδικασίες του χωροταξικού σχεδιασμού σε βάθος, αλλά πιστεύω ότι ξεχωρίζουν την ήρα από το στάχυ γιατί παρακολουθούν τα θέματα, ενημερώνονται και αναγνωρίζουν την προσφορά καθ’ ενός εξ ημών.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Σταύρος Ελ. Καλογιάννης

Προβολή Αρχείου :