Δήλωση Σταύρου Καλογιάννη για το γεφύρι της Πλάκας

Στην κατηγορία: 
01-02-2016

Ακριβώς πριν από ένα χρόνο κατέρρευσε το γεφύρι της Πλάκας, γεγονός που αποτέλεσε βαρύτατο πλήγμα στην αρχιτεκτονική και πολιτιστική κληρονομιά της Ηπείρου και ιδιαίτερα των Τζουμέρκων.

Ελάχιστο χρέος της Πολιτείας ήταν να κινήσει αμέσως τη διαδικασία αποκατάστασής του.

Επί ένα χρόνο είδαμε Υπουργούς «να θρηνούν» για την πτώση του γεφυριού, τοπικούς άρχοντες να οδύρονται για την απώλεια του μνημείου, δημάρχους να φωτογραφίζονται πάνω στα ερείπια της γέφυρας.

Ακόμα όμως δεν γνωρίζουμε αν το αρμόδιο Υπουργείο ανέθεσε την οριστική μελέτη αποκατάστασης του γεφυριού, ποιο είναι το κόστος της, ποιος είναι ο ανάδοχος, ποιο το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασής του, πότε εκτιμά το Υπουργείο ότι θα αρχίσουν οι εργασίες αποκατάστασης και πότε θα τελειώσουν.

Πέρα από την πρόδρομη τεχνική έκθεση που εκπόνησε αμέσως το ΕΜΠ, εκδηλώθηκε έμπρακτο ενδιαφέρον από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να συμβάλει στο έργο και από ιδιώτες να το χρηματοδοτήσουν, ενώ ορισμένες προπαρασκευαστικές εργασίες για την αποκατάσταση έγιναν επίσης από ιδιωτική τεχνική εταιρεία. Η Κυβέρνηση «της αριστεράς», παρά τις πομπώδεις εξαγγελίες των Υπουργών κυρίων Ξυδάκη, Μπαλτά και Σπίρτζη, είναι απούσα και σε αυτό το θέμα.

Πρόκειται για αδιαφορία, για υποκρισία, για ανικανότητα, ή για συνδυασμό αυτών;

Το βέβαιο είναι ότι ούτε εντός του 2016 θα δούμε το γεφύρι αποκατεστημένο.

Κύριοι Υπουργοί, δώστε επιτέλους μία υπεύθυνη απάντηση στους Ηπειρώτες.