Αδικαιολόγητη η κατάργηση του αναπτυξιακού νόμου εν μέσω οικονομικής κρίσης, ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 13/01/2010

Ημερομηνία: 
13-01-2010
Κατηγορίες Νέων: 
Με το σχέδιο νόμου «Ρύθμιση επιχειρηματικών και επαγγελματικών οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, διατάξεις για την επεξεργασία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς και άλλες διατάξεις», το οποίο συζητείται στη Βουλή, η Κυβέρνηση επιχειρεί να ενισχύσει τη ρευστότητα στην αγορά.

Είναι γεγονός ότι η οικονομική κρίση δημιούργησε δύσκολες συνθήκες για την λειτουργία των επιχειρήσεων και επομένως απαιτούνται άμεσα μέτρα για την αναθέρμανση της οικονομίας και την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.
Όμως με το σχέδιο νόμου εισάγεται ρύθμιση με την οποία καταργείται ο αναπτυξιακός νόμος 3299/2004. Πρόκειται για έναν πολύ επιτυχημένο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος βοήθησε χιλιάδες επιχειρηματίες σε όλη τη χώρα, μικρούς και μεγάλους, να επενδύσουν και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.
Αναφέρω ενδεικτικά ότι από το 2004 που άρχισε η εφαρμογή του νόμου μέχρι σήμερα, στην Περιφέρεια Ηπείρου έχουν κατατεθεί 800 περίπου σχέδια υπαγωγής στον νόμο.
Με την κατάργηση του αναπτυξιακού νόμου είναι βέβαιο ότι θα νεκρώσει η επενδυτική δραστηριότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα και μάλιστα σε μια πολύ κρίσιμη για την οικονομία περίοδο.
Μια περίοδο που η χώρα μας αγωνίζεται να επανακτήσει την αξιοπιστία της απέναντι στους κοινοτικούς εταίρους και στις διεθνείς αγορές, λόγω επιπόλαιων και αναιρούμενων καθημερινά χειρισμών της Κυβέρνησης.
Στο Υπουργείο Οικονομίας εκκρεμούν σήμερα προς αξιολόγηση πλέον των 1.000 επενδυτικών σχεδίων. Τα ίδια ισχύουν και στις Περιφέρειες της χώρας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνον στην Περιφέρεια Ηπείρου εκκρεμούν 200 σχέδια, εκ των οποίων περίπου 50 έχουν κατατεθεί μετά τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης περί καταργήσεως του αναπτυξιακού Νόμου.
Ουσιαστικά από τον περασμένο Αύγουστο δεν συνεδριάζουν οι αρμόδιες Επιτροπές αξιολόγησης των επενδυτικών φακέλων, λόγω της προεκλογικής περιόδου αρχικώς και στη συνέχεια λόγω έλλειψης Γενικών Γραμματέων στις Περιφέρειες και στα Υπουργεία.  Είναι δε πρωτοφανές το γεγονός ότι εκατό ημέρες μετά την ανάληψη της Κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ορισθεί Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων στο Υπουργείο Οικονομίας!
Και αντί το Υπουργείο να επιταχύνει τις σχετικές διαδικασίες καταργεί έναν πολύ επιτυχημένο νόμο. Ήταν δε τόσο επιπόλαιη η αρχική απόφαση που υποχρεώθηκε αμέσως η Κυβέρνηση να δώσει έναν μήνα παράταση στον ισχύοντα αναπτυξιακό νόμο, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2010.
Δεδομένων ότι :
-       πολλές χιλιάδες επενδυτές αναμένουν τις αξιολογήσεις του Υπουργείου Οικονομίας,
-       νέος αναπτυξιακός νόμος δυστυχώς δεν φαίνεται στον ορίζοντα
και για να υπάρχει αξιοπιστία από Κυβερνητικής πλευράς, απαιτείται άμεση δέσμευση για τον χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης των φακέλων που έχουν υποβληθεί στο Υπουργείο Οικονομίας και στις Περιφέρειες της χώρας.
Πρέπει να δοθεί από την Κυβέρνηση ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ώστε να προγραμματίσει κάθε ενδιαφερόμενος πότε θα ξεκινήσει την επένδυσή του.
Ένας σημαντικός Γάλλος πολιτικός, σοσιαλιστής, είχε πει ότι εκατό ημέρες στην πολιτική είναι πολλές, για να δείξεις έργο.
Είναι προφανές ότι δεν είχε υπ’ όψιν του την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νέοι Αγώνες” στις 13 Ιανουαρίου 2010