Συνέντευξη Σταύρου Καλογιάννη στην εφημερίδα "Αντίλαλοι του Συρράκου"

Στην κατηγορία: 
30-09-2013

Εκ μέρους των “Αντιλάλων του Συρράκου” σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ για την τιμή  που μας κάνετε να φιλοξενήσουμε στις στήλες της εφημερίδας μας  έναν βουλευτή, πρώην υπουργό και μάλιστα κατά το ήμισυ Συρρακιώτη. Και αυτή είναι η ευχαρίστησή μας αν το θέλετε.

Και εγώ ευχαριστώ για τη φιλοξενία στην εφημερίδα του χωριού μας.

Δεν επιθυμώ να κάνω αποκλειστικά πολιτική συζήτηση μαζί σας. Άλλωστε ο κόσμος δείχνει μια αποστροφή προς την πολιτική. Σίγουρα όμως δεν θα το αποφύγουμε.

Είμαι πρόθυμος να συζητήσουμε ό,τι θέλετε. Είναι γεγονός ότι οι πολίτες δείχνουν μια αποστροφή για την πολιτική, όμως τα προβλήματα λύνονται με πολιτικές αποφάσεις. Είμαι στη διάθεση σας λοιπόν.

Είστε πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα. Όμως το γονίδιο της οικογένειας σας έστρεψε στην πολιτική;

Θα έλεγα ότι με «έριξε» στην πολιτική ο αείμνηστος Μιλτιάδης Έβερτ. Ήταν τότε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και επειδή είχαμε στενές πνευματικές και οικογενειακές σχέσεις με ώθησε στην πολιτική. Βέβαια, πρέπει να πω ότι παλιότερα είχα εκλεγεί Δημοτικός Σύμβουλος Ιωαννίνων, και μάλιστα πρώτος σε σταυρούς προτίμησης.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Μιλτιάδης Έβερτ είχε αποσυρθεί στο Πικέρμι Αττικής.

Ακριβώς. Καλός άνθρωπος και πατριώτης αγνός, με ευρύτερη αποδοχή και προσφορά στην πολιτική, ένας ευπατρίδης, ο οποίος στο τέλος της ζωής του ταλαιπωρήθηκε με την υγεία του.

Να θυμηθούμε για λίγο τον πατέρα σας, τον κ. Λευτέρη Καλογιάννη. Πόσα χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική;

Ο πατέρας μου ασχολήθηκε με επιτυχία είκοσι ολόκληρα χρόνια, από το 1974 μέχρι το 1993, με την ενεργό πολιτική και εκλέχτηκε πέντε φορές βουλευτής στο νομό μας. Όποτε αυτός κρίνει, τοποθετείται σε θέματα τα οποία αφορούν τους πολίτες και την περιοχή μας. Θεωρεί ότι, εφόσον πολιτεύτηκε, έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να παρεμβαίνει όποτε χρειάζεται.

Λάτρης του Συρράκου με αρκετούς φίλους Συρρακιώτες.

Πράγματι αγαπάει το Συρράκο,  όπου έχει μόνο φίλους.

Πώς είναι σήμερα;

Είναι μια χαρά, ασχολείται με το αμπέλι του στα Ραβένια  Πωγωνίου, απ’ το οποίο παράγει εκλεκτό κρασί.

Ως ιδέα και θέση ανεκπλήρωτη μέχρι στιγμής ήταν το έργο μεταφοράς νερού του Αώου, για τον εμπλουτισμό της λίμνης Παμβώτιδας.

Είναι ένα έργο μεγαλόπνοο στη σύλληψή του και πολύ απλό στην εφαρμογή του. Μεταφέρεται μια πολύ μικρή ποσότητα νερού από τον Αώο ποταμό, μόνον τους χειμερινούς μήνες όταν τα νερά χύνονται ανεκμετάλλευτα στο πέλαγος, προς το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων και λύνει ταυτόχρονα : τα προβλήματα ύδρευσης της πόλης των Ιωαννίνων και των χωριών του λεκανοπεδίου, άρδευσης του κάμπου Ιωαννίνων, εμπλουτισμού της Παμβώτιδας με καθαρά νερά. Παράλληλα, παράγεται  υδροηλεκτρική ενέργεια  που είναι πολύ φιλική προς το περιβάλλον.

Το έργο έχει εγκριθεί πρόσφατα, βάσει του σχεδίου διαχείρισης υδάτινων πόρων Ηπείρου και αυτό είναι πολύ θετικό γεγονός.

Ας ελπίσουμε ότι θα υλοποιηθεί διότι οι Γιαννιώτες πιστεύω πως θα το δεχτούν θετικά.

Μόνο όφελος μπορεί να έχει αυτό το έργο για τον τόπο.

Πόσες τετραετίες εκλέγεστε βουλευτής Ιωαννίνων;

Έχω εκλεγεί έξι φορές, από το 2000 μέχρι σήμερα. Οι πολίτες με τιμούν με την ψήφο τους και αυτό για μένα είναι μία μεγάλη ευθύνη και ένα μεγάλο βάρος, να ανταποκρίνομαι σε καθημερινή βάση στις προσδοκίες και στα όνειρα των συμπολιτών μας.

Να θυμηθούμε την πορεία σας μέχρι τώρα.

Πρωτοεκλέχθηκα το 2000. Όταν η Νέα Δημοκρατία έγινε Κυβέρνηση και ο Κώστας Καραμανλής πρωθυπουργός, τον Μάρτιο του 2004, ανέλαβα καθήκοντα Υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ με αρμοδιότητα το Περιβάλλον, για πεντέμισι χρόνια μέχρι τον Οκτώβριο του 2009. Τον Ιούνιο του 2012, μετά από διπλές βουλευτικές εκλογές, ανέλαβα καθήκοντα αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Υποδομών, στην τρικομματική Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.

Οι αρμοδιότητές μου αφορούσαν τις Υποδομές, τις Τηλεπικοινωνίες και του εποπτευόμενους Οργανισμούς: την Εγνατία Οδό ΑΕ, την ΕΥΔΑΠ ΑΕ, τον ΟΣΚ ΑΕ, την Αττικό Μετρό ΑΕ και τα ΕΛΤΑ.

Εν συντομία, λόγω στενότητας  χώρου, να αναφέρουμε κάποιες από τις πιο χαρακτηριστικές πτυχές της πολιτικής σας δράσης. Ιόνια οδός. Πού βρισκόμαστε;

Τα θεμέλια της Ιόνιας οδού, όπως και των άλλων τεσσάρων μεγάλων αυτοκινητόδρομων: Αθήνα - Πάτρα – Πύργος - Τσακώνα, Μαλιακός κόλπος – Θεσσαλονίκη, Παναγιά Τρικάλων – Λαμία (Ε-65), Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα, μπήκαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ  την πενταετία 2004-2009, όταν ετοιμάστηκαν οι συμβάσεις παραχώρησης και κυρώθηκαν από το Κοινοβούλιο.

Δυστυχώς,  στη συνέχεια εγκαταλείφθηκαν τα έργα, ενώ η μεγάλη ύφεση στην οικονομία δυσκόλεψε την κατάσταση, καθώς μειώθηκαν σημαντικά τα έσοδα από τα διόδια.

Παρ’ όλα αυτά, μετά τον Ιούνιο του 2012 με σκληρή δουλειά παραδώσαμε ολοκληρωμένο τον άξονα Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα, πετύχαμε να επανεκκινήσουν οι δύο οδικοί άξονες Αθήνα-Πάτρα και  Μαλιακός  κόλπος – Θεσσαλονίκη και πλέον είμαστε στο στάδιο επανεκκίνησης των εργασιών και στην Ιόνια οδό.

Ξεκίνησαν ήδη τα εργοτάξια στον Εύηνο ποταμό. Εκεί γίνεται καινούρια γέφυρα και στη συνέχεια σήραγγα. Τα εργοτάξια θα αναπτυχθούν σταδιακά κατά μήκος του άξονα Αντιρρίου - Ιωαννίνων και το έργο θα προχωρήσει. Παράλληλα κινούνται, αλλά με κάποια καθυστέρηση και οι διαδικασίες επανεκκίνησης των εργασιών στον Ε-65, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα (μειωμένη κίνηση, εμπλοκή για περιβαλλοντικά θέματα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κλπ).

Ασχοληθήκατε  ενεργά με την παραχώρηση του συνόλου του στρατοπέδου Βελισσαρίου στο Δήμο Ιωαννιτών. Πού βρίσκεται τι θέμα;

Η παραχώρηση του στρατοπέδου Βελισσαρίου στο Δήμο Ιωαννιτών είναι μία από τις πολλές ουσιαστικές προτάσεις που περιλαμβάνονται στο Ρυθμιστικό σχέδιο Ιωαννίνων, που είχα ολοκληρώσει το 2009 ως Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Δυστυχώς, έκτοτε δεν προχώρησε. Αυτό είναι εις βάρος του τόπου. Απομένει μόνον η θεσμοθέτησή του. Μία από τις προτάσεις του Ρυθμιστικού ήταν να παραχωρηθεί το στρατόπεδο στο Δήμο Ιωαννιτών. Είναι μια πρόταση που θα αλλάξει το χαρακτήρα της πόλης, θα τις δώσει μεγάλες «ανάσες». Πρέπει να υλοποιηθεί. Θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο πάρκο πρασίνου, με κτίρια διοίκησης στην είσοδο του στρατοπέδου, για παράδειγμα το διοικητήριο της Περιφέρειας και της Αστυνομίας, ώστε να αποσυμφορηθεί η πόλη.

Ακόμα και οι υπηρεσίες του Δήμου που πληρώνουν ετησίως 270.000 € περίπου.

Ναι, εάν η Περιφέρεια μεταφερθεί στο χώρο του στρατοπέδου, οι υπηρεσίες του Δήμου μπορούν να μεταφερθούν στο κτίριο της σημερινής Περιφέρειας. Αυτές είναι οι προτάσεις μας. Το βασικότερο είναι να υλοποιηθεί το Ρυθμιστικό ώστε να αποδοθεί το στρατόπεδο στο Δήμο.

Από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας;

Βεβαίως. Έχουμε συμφωνήσει, αλλά θα πρέπει να κινηθούν αυτά τα θέματα σε συνεργασία με τον Δήμο Ιωαννιτών.

Οι δυσκολίες βρίσκονται στη χρηματοδότηση;

Όχι. Η θεσμοθέτηση του Ρυθμιστικού σχεδίου Ιωαννίνων δεν κοστίζει ούτε ένα ευρώ! Είναι καίρια η ερώτησή σας. Είναι απλώς θέμα γραφειοκρατίας. Θα έλεγα ότι υπάρχει μια γενικότερη φοβία και ατολμία για αυτά τα σχέδια, από τους τοπικούς άρχοντες.

Θα πρέπει, κύριε Καλογιάννη, να προσπαθήσουν τόσο οι βουλευτές όσο και ο δήμος για τη λύση του προβλήματος.

Δεν υπάρχει πλέον άλλο περιθώριο. Βεβαίως πρέπει να αγωνισθούμε όλοι. Η προσπάθεια είναι κοινή. Αισιοδοξώ ότι θα προχωρήσει.

Πάμε σε άλλο θέμα. Αγωνιστήκατε για τη δημιουργία του Εθνικού Πάρκου Βορείων Τζουμέρκων και την ανάδειξη και προστασία της πλούσιας φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Έχω την εντύπωση ότι είχατε εξασφαλίσει και κονδύλιο 5.000.000 € που νομίζω πως δεν ήρθε. Η κρίση τα ισοπέδωσε όλα;

Πρόκειται για μια από τις μεγάλες πρωτοβουλίες που πήραμε στο ΥΠΕΧΩΔΕ την περίοδο 2004 - 2009. Το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων αποτελεί μια μείζονος σημασίας παρέμβαση για την ενιαία αντιμετώπιση αυτής της πανέμορφης περιοχής. Με το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) -  που επιτρέψτε μου να θυμίσω ότι φέρει την υπογραφή μου – τέθηκαν οι κανόνες και οι προϋποθέσεις για την αειφόρο ανάπτυξη σε αυτόν τον καταπληκτικό ορεινό όγκο.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας (το οποίο επεξεργάστηκε το ΠΔ) πρόκειται για μια πρότυπη ρύθμιση, αντίστοιχη με εκείνες που υπάρχουν στα Εθνικά Πάρκα της Ευρώπης.

Δυστυχώς τα κονδύλια που είχαμε εξασφαλίσει καθυστέρησαν εξαιρετικά να έρθουν στην περιοχή. Και δεν ήρθαν όλα ακόμα. Παρ’ όλα αυτά, η περιοχή καθημερινά αναβαθμίζεται και οφείλουμε όλοι να βοηθήσουμε σε αυτό.

Νομίζω ότι έχουμε ενοποίηση τέτοιων Πάρκων.

Ναι. Και έτσι μπορεί να βοηθηθεί η περιοχή. Πρέπει όλοι οι Τζουμερκιώτες να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση. Η σχέση είναι αμφίδρομη μεταξύ Πάρκου και κατοίκων. Ο ήπιος τουρισμός στα πανέμορφα Τζουμέρκα αναπτύσσεται σταδιακά, σε όλα τα χωριά. Πριν δέκα χρόνια υπήρχαν στην περιοχή ελάχιστες ξενοδοχειακές μονάδες. Σήμερα σε κάθε χωριό ξεφυτρώνουν εξαιρετικές μονάδες. Ενδεικτικά αναφέρω ότι μια παρέα δέκα φίλων, το Σαββατοκύριακο που μας έρχεται, θα το περάσει στο πανέμορφο Συρράκο. Στα χωριά μας μπορεί να αναπτυχθεί επίσης η κτηνοτροφία, η μεταποίηση κτηνοτροφικών προϊόντων και η πτηνοτροφία. Στο σημείο αυτό υπενθυμίζω ότι πρέπει να υλοποιηθεί το ξηραντήριο για τα απόβλητα των πτηνοτροφείων. Στο πλαίσιο του Εθνικού Πάρκου το έχουμε προβλέψει και πρέπει οι τοπικές αρχές να το υλοποιήσουν. Επαναλαμβάνω, μόνον όφελος έχει η περιοχή με το Πάρκο. Πρέπει να το «αγκαλιάσουμε».

Στην κατεύθυνση αυτή,  ως αναπληρωτής Υπουργός,  ενέκρινα έκτακτες πιστώσεις ύψους 810.000 ευρώ για την συντήρηση του δικτύου και την αποκατάσταση των ζημιών από τις κακοκαιρίες σε διάφορες περιοχές του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων. Τον περασμένο μήνα βδομάδα δημοπρατήθηκε το έργο συντήρησης του δρόμου από την γέφυρα Τσιμόβου και πάνω, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ.

Η γέφυρα Περιστερίου επί της Εγνατίας οδού από το 2009 έχει γίνει σήριαλ. Πέρασαν τέσσερα χρόνια. Πότε επιτέλους θα δοθεί;

Όπως γνωρίζετε, το ΥΠΕΧΩΔΕ ολοκλήρωσε την Εγνατία οδό και την δώσαμε σε κυκλοφορία την άνοιξη του 2009. Είχε απομείνει ένα μικρό κομμάτι της, η γέφυρα στο Περιστέρι, όπου εμφανίστηκαν κατολισθήσεις. Και αυτό το έργο το δημοπρατήσαμε πέρυσι, στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών, είναι υπό κατασκευή και θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες.

Αν δεν κάνω λάθος έχετε και πλούσια συγγραφική δράση.

Ναι, έχω γράψει  4-5 βιβλία για θέματα που έχω χειριστεί είτε στις κυβερνητικές θέσεις που είχα, όπως για το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και τους γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς είτε λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητας, όπως το «Χωροταξικό σχέδιο της Ηπείρου με γνώμονα την αειφορία». Είναι ένα βιβλίο μελετημένο σε βάθος, με έγκυρα στοιχεία, επιστημονικά, θα σας το δώσω.

Αν υπάρχει περίσσευμα ας μου δίνατε για τους τρεις Πολιτιστικούς Συνδέσμους Συρρακιωτών που εδρεύουν στην Ήπειρο.

Βεβαίως, δεν το συζητώ.

Τον χρόνο για όλα αυτά τα βιβλία από πού τον κλέβετε;

Κλέβω τον χρόνο από την οικογένειά μου και από την προσωπική μου ζωή. Όμως είναι κάτι που με γεμίζει και το κάνω με ευχαρίστηση.

Αυτό σας τιμά ιδιαίτερα. Αλλάζουμε θέμα κύριε Καλογιάννη. Να πάμε για λίγο στα σημερινά προβλήματα και στην καθημερινότητα των Ελλήνων. Μετά από τρία χρόνια πολύ σκληρών μέτρων η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα θα σωθεί.  Έτσι είναι;

Εάν κανείς συγκρίνει την κατάσταση στη χώρα μας την άνοιξη του 2012 με την σημερινή, θα διαπιστώσει την τεράστια πρόοδο που έγινε μέσα σε ενάμιση μόλις χρόνο. Σήμερα κανείς  δεν μιλάει για έξοδο της χώρας από  το ευρώ, όπως γινόταν σε καθημερινή βάση πέρυσι, και θα ήταν τραγικό αν συνέβαινε.  Επίσης,  η θέση μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνώς είναι αναβαθμισμένη και πολλοί δείκτες δείχνουν ότι είμαστε στο σωστό δρόμο.  Δεν ισχυρίζομαι ότι η χώρα μας  έχει «αναγεννηθεί».  Όμως η πολιτική και οικονομική κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί και αυτό είναι μεγάλο επίτευγμα της Κυβέρνησης.

Όμως περνάμε κρίση χωρίς να γνωρίζουμε για πόσο χρόνο ακόμη.

Έχουμε περάσει ένα μεγάλο μέρος της κρίσης. Μιλάω πάντα σύμφωνα με αυτά που δείχνουν οι οικονομικοί δείκτες. Χρειάζεται ψυχραιμία και υπομονή. Πράγματι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε πολλές ελληνικές οικογένειες. Θα βγούμε όμως από την κρίση διαφορετικοί και ως άνθρωποι και ως κράτος. Στο παρελθόν υπήρξαν υπερβολές, τις οποίες πολλές φορές δεν τις καταλαβαίναμε.

Συγγνώμη, κύριε  Καλογιάννη,  αλλά  το 2009 το χρέος της χώρας  μας  ήταν  στο 125%  του ΑΕΠ  και δυστυχώς έχει φτάσει  σήμερα  στο 175%  μετά από  σκληρή λιτότητα  από  τους  Έλληνες.  Αυτός  προφανώς  είναι  κακός  δείκτης.

Είναι κακός διότι δανειστήκαμε πάρα πολλά προκειμένου να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας. Να θυμίσουμε εδώ ότι οι εταίροι μας «έκοψαν» εκατό δισεκατομμύρια από το χρέος μας! Ασύλληπτο ποσό. Το χρέος ήταν αναμενόμενο να φτάσει ως εδώ. Δανεισθήκαμε τα τελευταία χρόνια 250 δισεκατομμύρια ευρώ για να καλύψουμε υποχρεώσεις του παρελθόντος. Ελπίζω φέτος να υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα στη χώρα για πρώτη φορά ύστερα από πολλές δεκαετίες.

Λέτε να αρχίσουν να χαμογελάνε λίγο τα πικραμένα χείλη μας;

Το πιστεύω.

Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος.  Έχουμε όμως και την άλλη όψη όπου η Κυβέρνηση επιμόνως δεν  την παρουσιάζει,  διότι προφανώς δεν  την  βολεύει. Ο κοσμάκης  υποφέρει,  ο κοσμάκης πεινάει κύριε Καλογιάννη. Οι Έλληνες αυτοκτονούν, αρρωσταίνουν λόγω κατάθλιψης, πεθαίνουν λόγω μη πρόσβασης στο γιατρό και στο ακριβό ή και φθηνό φάρμακο. Οι καφετέριες πληθαίνουν  γεμάτες από άνεργους και βέβαια οι νέοι μας μεταναστεύουν με βάρκα την ελπίδα. Το ερώτημα που σας θέτω πρωτίστως είναι εάν συμφωνείτε με όλα αυτά.

Ο δρόμος είναι ανηφορικός. Συμμερίζομαι πολλά από αυτά τα οποία αναφέρετε. Ασφαλώς είναι πολλοί οι συμπολίτες μας που περνάνε δύσκολα τα τελευταία τρία χρόνια. Πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν, ο τομέας της οικοδομής έχει πέσει απίστευτα χαμηλά με ό,τι αυτό συνεπάγεται  για τους συναδέλφους μηχανικούς, αρχιτέκτονες, μηχανολόγους, τοπογράφους, αλλά και τους επαγγελματίες (υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές, κτλ). Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα από τομείς όπως ο τουρισμός, που φέτος είχε πολύ θετικά αποτελέσματα, ο τομέας των νέων τεχνολογιών με τις συνεχείς επενδύσεις κορυφαίων εταιρειών του κλάδου σε Αθήνα και Πειραιά, και άλλοι.

Έχετε δει συνανθρώπους μας να ψάχνουν τους κάδους με τα σκουπίδια;

Όχι. Όπως είπα, υπάρχει κόσμος που περνάει δύσκολα, πιστεύω όμως ότι σύντομα θα ξεφύγουμε από αυτήν την κατάσταση.

Θα έρθει κύριε  Καλογιάννη  η πολυπόθητη  άσπρη  μέρα;

Το πιστεύω απόλυτα. Δεν λύθηκαν τα προβλήματα, αλλά η μεγάλη δυσκολία έχει περάσει και η κατάσταση είναι αντιστρέψιμη. Χρειάζεται χρόνος για να έχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα. Οι συμπολίτες κάνουν υπομονή και σταδιακά η κατάσταση βελτιώνεται.

Χρειάζεται  να  πέσει  χρήμα στην αγορά.

Ναι, και πρέπει να  βοηθήσουν  οι  τράπεζες,  οι  οποίες  αποτελούν  τροχοπέδη  αυτή  την  στιγμή, διότι δεν  χρηματοδοτούν ούτε την πιο μικρή επιχείρηση. Οι  τράπεζες  οφείλουν να ρίξουν χρήμα στην αγορά.

Ελεύθερους επαγγελματίες ακούω σε καθημερινή βάση να τάσσονται γενικώς κατά του Δημοσίου, δεν λέω έπρεπε να μπει και μια τάξη, όμως από την άλλη πλευρά ιδιαίτερα αυτός ο κλάδος με το σταθερό εισόδημα κινούσε όλη την αγορά. Οι σημαντικές μειώσεις των μισθών αποτελούν αιτία κλεισίματος πολλών μαγαζιών, ταξί σε ουρές αραδιασμένα κλπ.

Προφανώς. Η Ελλάδα είχε πολύ μεγάλο δημόσιο τομέα. Όχι μόνο επί σοσιαλιστικών κυβερνήσεων αλλά και επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας. Υπήρχε πάντα αυτή η τάση. Αυτό αλλάζει και αρχίζει να μπαίνει σε τάξη και ο δημόσιος τομέας. Οι γενικεύσεις βέβαια δεν είναι ποτέ σωστές. Είμαι οπαδός του μέτρου.

Συμφωνείτε με την άποψη ότι η τρόικα συρρικνώνει το δημόσιο τομέα περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε;

Δεν θα το έλεγα. Ο μεγάλος αριθμός ανέργων προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα.

Προφανώς τα δύο μεγάλα κόμματα ευθύνονται για το σημερινό ρημαδιό της Ελλάδος, στο βαθμό βέβαια διακυβέρνησης που αναλογεί στο καθένα. Από την άλλη μεριά τα αριστερά κόμματα γιατί δεν είπαν ποτέ «Σταματήστε τις αυξήσεις μισθών, συντάξεων, παροχών, προκειμένου να σώσουμε και να διορθώσουμε τους δείκτες της οικονομίας» ; Το προσωπικό μου συμπέρασμα είναι ότι όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα έχουν αναλογική ευθύνη. Σας βρίσκει σύμφωνο η ανωτέρα άποψη;

Τα μεγάλα κόμματα ευθύνονται σε σημαντικό βαθμό για τη σημερινή κατάσταση της χώρας. Οπωσδήποτε και τα αριστερά κόμματα έχουν τις ευθύνες τους με τις μαξιμαλιστικές τους απαιτήσεις και τον άκρατο λαϊκισμό τους. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε και την μεγάλη πρόοδο που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στον τόπο. Ενδεικτικά αναφέρω ότι πριν από δέκα χρόνια, ορισμένα χωριά της Λάκκας Σουλίου δεν είχαν ασφαλτοστρωμένο οδικό δίκτυο και σήμερα τα ίδια χωριά – λόγω της Εγνατίας οδού – αποτελούν τόπο πρώτης κατοικίας ! Επίσης μη λησμονούμε ότι έχουμε στα Γιάννενα δυο μεγάλα Νοσοκομεία υψηλότατου επιπέδου, που καλύπτουν όλες τις ανάγκες υγείας των συμπολιτών μας και όχι μόνο, και ένα Πανεπιστήμιο που αναπτύσσεται διαρκώς.

Η τρόικα γιατί δεν απαιτεί μείωση του αριθμού των βουλευτών για ορισμένα χρόνια στα πλαίσια συμμαζέματος του δημόσιου χρέους;

Δεν χρειάζεται να το απαιτήσει η τρόικα. Το Σύνταγμα αναφέρει ότι με νόμο ορίζεται ο αριθμός των βουλευτών, ο οποίος δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από 300 και μικρότερος από 200. Μπορεί συνεπώς με έναν νέο νόμο οι βουλευτές να γίνουν, για παράδειγμα, 250 ή και 200. Προσωπικά δεν θα ήμουν αρνητικός, εφόσον στόχος θα ήταν η ποιοτική αναβάθμιση του σώματος της Βουλής.

Νιώθω την ανάγκη της πολιτικής αποφόρτισης τώρα που η κουβέντα φτάνει προς το τέλος της. Πως περνάτε τις όποιες ελεύθερες ώρες σας, αν υπάρχουν.

Έχω πολύ λίγο ελεύθερο χρόνο διότι οι υποχρεώσεις είναι πολλές. Μου αρέσει πολύ το διάβασμα και το κάνω αργά το βράδυ. Διαβάζω τους κλασσικούς, Όμηρο, Θουκυδίδη και ποίηση, ελληνική και ξένη.

Επίσης έχω ένα κοπάδι γίδια στο Συρράκο εδώ και δέκα χρόνια, τα οποία παρακολουθεί με αγάπη ο φίλος Αποστόλης Ψόχιος.

Βράχος ο Τόλης στα βουνά του Συρράκου.

Βεβαίως, είναι ήρωας. Τις γίδες τις έχω φέρει από τη Σκόπελο. Είναι ντόπια ράτσα, όμορφα ζώα, μοιάζουν με ζαρκάδια. Επίσης έχω ένα μικρό μελίσσι καθώς μου αρέσει πολύ η μελισσοκομία. Νιώθω μεγάλη εκτίμηση για τον κτηνοτρόφο και τον μελισσοκόμο, διότι είναι πολύ ιδιαίτερες και απαιτητικές δουλειές.

Ανοίγετε κυψέλες, επιθεωρείτε; Σας το ρωτάω διότι ασχολούμαι τελευταία και εγώ με το μαγικό κόσμο της μέλισσας.

Βεβαίως ανοίγω, έχω τη στολή μου και όποτε βρίσκω χρόνο επιθεωρώ τις κυψέλες. Με μαγεύει η ώρα του τρύγου του μελιού από τις κηρήθρες. Την μέλισσα αξίζει κανείς να τη μελετήσει στην κοινωνική της ζωή.

Δυο λόγια για την οικογένειά σας.

Έχω δυο κόρες και έναν γιο. Η μεγάλη κόρη τελείωσε τοπογράφος μηχανικός στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο, έκανε εκεί ένα μεταπτυχιακό και τώρα κάνει δεύτερο μεταπτυχιακό σε Πολυτεχνείο της Ολλανδίας. Η δεύτερη κόρη μου είναι φοιτήτρια στο τρίτο έτος της Αγγλικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και ο γιος μου τελειώνει φέτος το Λύκειο, εδώ στα Γιάννενα.

Εύχομαι το καλύτερο για τα παιδιά σας.

Ευχαριστώ πολύ.

Φαντάζομαι οι κόρες σας να σας φροντίζουν πολύ.

Ναι, έχουμε πολύ καλή επικοινωνία στο λίγο χρόνο που βρισκόμαστε. Είναι αμοιβαία η αλληλοβοήθεια!

Διακοπές κάνετε;

Δυστυχώς δεν υπάρχει χρόνος για διακοπές. Τα καλοκαίρια πάνω από 4-5 μέρες δεν έχω λείψει από τη δουλειά μου. Υπήρξαν και χρονιές που δεν έλειψα ούτε μια μέρα, κυρίως τις περιόδους που μετείχα στην Κυβέρνηση καθώς οι απαιτήσεις ήταν τεράστιες. Ερχόμουν βεβαίως κάθε Σαββατοκύριακο στα Γιάννενα, αλλά όχι για διακοπές!

Είναι τρόπος ζωής πλέον.

Ακριβώς.

Το Συρράκο, στο μέτρο του δυνατού, έχω την εντύπωση ότι σας τιμά δια της ψήφου.

Βεβαίως. Το Συρράκο το έχω στην καρδιά μου. Λέω παντού πως είναι ένα χωριό - στολίδι και μάλιστα θα σας θυμίσω ότι το 2009 που ήμουν υφυπουργός Περιβάλλοντος έγινε μια σημαντική έκθεση από τον ΟΟΣΑ για θέματα περιβάλλοντος. Εκπονείται η έκθεση αυτή ανά δεκαετία, για όλες τις χώρες - μέλη του ΟΟΣΑ. Ήρθαν δέκα εκπρόσωποι του ΟΟΣΑ, ειδήμονες, και τους πήγα στο Συρράκο. Έμειναν έκπληκτοι από το χωριό. Στην έκθεση που έχουν συντάξει για την Ελλάδα και έχει κυκλοφορήσει σε βιβλίο διεθνώς, έκαναν ειδική αναφορά για το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, για το Συρράκο και τους Καλαρρύτες, που επίσης είναι πανέμορφοι. Το Συρράκο είναι ένα διαμάντι όχι μόνο για την Ήπειρο αλλά και για την Ευρώπη.

Να μην ξεχάσουμε και τις ομορφιές όλου του Δήμου Τζουμέρκων.

Πάντα έβλεπα τα Τζουμέρκα ως ένα ενιαίο χώρο. Είναι μια πανέμορφη περιοχή, παρθένα από άποψη φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος. Τα ποτάμια, ο Άραχθος, ο Καλαρρύτικος, η χαράδρα του Χρούσια, ομορφιές απείρου κάλλους, τα μοναδικά μνημεία όπως η Βύλιζα και η Κηπίνα. Αυτό που λείπει από τα Τζουμέρκα είναι ο ήπιος τουρισμός, ο εναλλακτικός τουρισμός και η μεταποίηση της πρωτογενούς παραγωγής. Λείπει, για παράδειγμα, ένα τυροκομείο. Ο τουρισμός βέβαια αναπτύσσεται σταδιακά. Το Ζαγόρι, για παράδειγμα, έχει αναπτυχθεί πολύ, έγιναν όμως πάρα πολλοί ξενώνες. Η περιοχή η δική μας αναπτύσσεται πιο αργά και καλύτερα. Ως Υπουργός και Υφυπουργός, όσο μπόρεσα, έστειλα έκτακτες χρηματοδοτήσεις και στο Συρράκο αλλά και σε όλο το Δήμο Βορείων Τζουμέρκων. Η περιοχή λοιπόν των Βορείων Τζουμέρκων είναι μοναδική, με μεγάλες δυνατότητες ήπιας ανάπτυξης και τα επόμενα χρόνια θα αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο.  

Βοηθάει και πολύ το γεγονός ότι οι δρόμοι οι οποίοι συνδέουν το χωριό έχουν όλοι ασφαλτοστρωθεί.

Βεβαίως. Πρέπει όμως και να συντηρούνται.

Η κουβέντα έφτασε σχεδόν στο τέλος της. Μήπως έχετε κάτι άλλο να προσθέσετε;

Ευχαριστώ θερμά και εσάς προσωπικά και τους «Αντιλάλους» και το Συρράκο και τους χωριανούς, συγγενείς οι περισσότεροι, για τη συμπαράσταση που μου δείχνουν όλα αυτά τα χρόνια. Έχω εξαιρετικές σχέσεις με πολλούς Συρρακιώτες και στο Άκτιο και στην Πρέβεζα και στη Φιλιππιάδα και στην Αθήνα. Προσπαθώ να κρατάω την επαφή και νομίζω ότι υπάρχει αυτή η αμφίδρομη επικοινωνία που είναι πολύ θετική για μένα και σε αυτήν την κατεύθυνση συνεχίζω.

Και εγώ εκ μέρους των «Αντιλάλων του Συρράκου» σας ευχαριστώ , να σας έχει ο Θεός καλά και εσάς και την οικογένειά σας και καλή δύναμη για τη συνέχεια.